PapagajBirodalom

Papagájok tollproblémái

Papagájok tollproblémái

Szerencsére a tollakkal kapcsolatos kínlódás elég szezonális, nincs egész évben tolleső, de fajtától, kortól és tartási módtól is függően évi 1, 2 vagy 3 vedlést minden gazdinak el kell tudnia viselni. A tollvesztés bizonyos körülmények által befolyásolható, negatív és pozitív irányba is.
A papagájélet toll szempontjából is a tojásból kibújással kezdődik el. Nagyon sok függ az újszülött madár táplálásától - szülők etetik begytejjel vagy a gazdi nevelőtáppal. Az is megeshet, hogy a rossz szülők kitépkedik a még éppen csak serkenő tollakat és a nagyobb testvérekkel is megeshet hasonló a fészekben. A fejlődés kritikus korai heteiben sok minden végképp elromolhat.
Toll és toll között is van különbség, amit egy szakértő szem könnyen észre tud venni. A toll a papagájtartás minőségének fokmérője. Létezik egy stresszbár nevű csík, ez egy olyan vonal, amely a toll túloldalán látható. Ez a vonal a toll gyenge pontját képviseli: nem megfelelő táplálkozás esetén fejlődési rendellenességet lehet felfedezni a mintázaton. A toll ezen a ponton nagyon érzékeny, általában el is törik, innen látni, ha baj van a madárral. Az elsődleges tollaknak (szárnyas tollaknak) a környező tollak támogatására van szükségük a sikeres növekedéshez, enélkül ők is eltörhetnek.
Fontos figyelemmel kísérni az újonnan növekvő farok tollát és a többi újranövő tollat is. Az új toll kezdetben vér- és idegellátással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik növekvő toll eltörne, akkor vérzik és fájdalmas lehet. A legtöbb esetben egy kis nyomás megállíthatja a vérzést, de akinek ebben nincs gyakorlata, az sürgősen forduljon állatorvoshoz.