PapagajBirodalom

Elhízott papagáj

Elhízott papagáj

A tollak miatt egy kövér madár is ki tud nézni normális súlyúnak, illetve fordítva, a gömbszerűre felfújt tollak alatt is lehet egy normál súlyú papagáj. A kövérséget a lábak állásából lehet a leginkább megállapítani, ha szétállnak, akkor a papagáj mellkasa túl nagy és lelóg. A kézben tartott papagáj mellkasát finoman megnyomva, ha nem kövér, akkor izmosnak érezhető.Ha puha és könnyedén be lehet nyomni, akkor ott túl sok a zsír.

A repülés is sok mindenről árulkodik. Ha túl nehezen megy és a papagáj kényszerleszállást hajt végre félúton, illetve a végén erősen zihál miközben a mellkasa hullámzik, az is a túlsúly jele. A túlnőtt karom és a túlméretes csőr általában a máj zsírosodására utalnak. A korai stádiumban ez a betegség a táplálkozással, az állatorvos által felírt gyógyszerekkel s egy extra enzim vitaminkúrával gyógyítható.
A kövérség következtében kialakuló májbetegség külső jele a fénytelen tollazat. Egyes esetekben a krónikus elhízásnak nincsenek kívülről látható jelei, mégis a boncoláskor az derül ki, hogy a fő szerveket, mint például a szív, súlyos elzsírosodás károsította. Az elhízásgyanús papagájt érdemes egy megfelelő vérvizsgálatnak (ilyen a CBC - teljes vérpanel) alávetni, mellyel az állatorvos meghatározza a papagáj teljes egészségi állapotát.
Az elhízás egyik legjobb ellenszere - akárcsak az embernél - a mozgás. Ezért is fontos, hogy a papagáj a lehető legnagyobb ketrecet vagy röpdét kapja, ami csak lehetséges. A hely sose lehet túl nagy. Legjobb a horganyzott kivitel, ólommentes alapanyagból. A kerek vagy kupola felsőrésszel rendelkező ketreceket inkább kerülni kell, mert nem alkamasak mászásra és a lógásra.
Néhány kovácsoltvas ketrecben, amelyek játszótéri felsőrésszel rendelkeznek, szintén nincsenek felső rudak a játékok lelógatására, de ezeket egy kis átalakítással fel lehet javítni, a lényeg, hogy lehessen hintát vagy kötelet lelógatni a belső részeken. A papagájok erősen fejlett és izmos lába sok mászást és lógást igényel, ezért fontosak ezek a berendezési tárgyak. A különféle rágófák és játékok mind a mozgást serkentik, amivel a hízás megelőzhető. Lehetőség szerint ki is kell engedni a papagájt, hogy körberepülje a szobát legalább heti 2-3 alkalommal, persze szigorúan ügyelve a biztonságra és a megszökés lehetőségére is.